Prenatale screening

Je kunt je ongeboren baby laten onderzoeken op aangeboren aandoeningen of lichamelijke afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Er zijn 2 soorten screening:

1. Onderzoek naar down-, edward- en patausyndroom: de NIPT. 
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. 

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen. Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

NIPT

Met de NIPT (niet-invasieve prenatale test) kun je het bloed van de zwangere onderzoeken of de baby down-, edward- of patausyndroom heeft. Dit kan vanaf 11 weken zwangerschap.

Een baby met een van deze aandoeningen heeft een afwijking aan een chromosoom. Er kunnen ook andere chromosoomafwijkingen gevonden worden. Dit zijn nevenbevindingen en je kunt zelf beslissen of je deze wilt weten.

Het is belangrijk om te weten dat het laboratorium niet alle afwijkingen vindt aan de chromosomen. Ook als de uitslag goed is, is er een kleine kans dat je kind toch een aandoening heeft.

Kijk op www.pns.nl voor meer informatie over de NIPT en uitleg over wat de uitslag betekent. Je kunt ook deze video bekijken: www.pns.nl/nipt/video-nipt

Deze screening is gratis. Krijg je een afwijkende uitslag op de NIPT? Dan kun je kiezen voor vervolgonderzoek. De kosten hiervan betaalt jouw zorgverzekering. Deze zorg zit in het basispakket. Maar meestal betaal je eerst een bedrag van jouw eigen risico. Vraag dit aan jouw zorgverzekeraar.

Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen​

De 13 wekenecho en 20 wekenecho zijn medische onderzoeken naar lichamelijke afwijkingen bij je kind.

Bij 13 weken is de baby nog klein, maar sommige ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of buik – zijn vaak wel te zien. Bij 20 weken is de baby groter, waardoor de echoscopist meer details kan zien. Verder wordt er ook gekeken naar de ontwikkeling van de baby, de placenta en het vruchtwater.

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Indien je niet kiest voor de 13 wekenecho, maar wel voor de 20 wekenecho wordt dan alles bekeken. Voor meer informatie over de 13 wekenecho kun je kijken op: www.pns.nl/13-wekenecho, en voor de 20 wekenecho op: www.pns.nl/20-wekenechoof bekijk deze video: www.pns.nl/20-wekenecho/video-13-wekenecho-20-wekenecho

Beide echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar en uitgevoerd bij ons in de praktijk.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Voor meer informatie over deze studie kun je kijken op: www.pns.nl/13-wekenecho/wetenschappelijke-studie

DE 20 WEKEN ECHO (Tweede trimester structureel onderzoek)

De structurele echo bij 20 weken wordt gemaakt tussen de 18 en 22 weken. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open ruggetje of open schedeltje. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, de placenta, en de hoeveelheid vruchtwater. Niet alle afwijkingen kunnen worden opgespoord. Je bepaalt zelf of je dit onderzoek wilt en of je bij een ongunstige uitslag vervolgonderzoek wilt laten doen. Voor meer informatie, lees de brochure over de 20 wekenecho.

Deze screening wordt vergoed door je zorgverzekering. Je hoeft hiervoor niet extra te betalen.

Voor meer informatie en hulp bij het maken van een keuze zie ook: www.pns.nl

Het eerste en tweede trimester SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Het verschil is dat het eerste trimester SEO eerder in de zwangerschap plaatsvindt. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien.