Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

De bevalling is begonnen!

Breken van de vliezen
Soms begint de bevalling met het breken van de vliezen, maar het kan ook zijn dat je daarvóór al weeën had. De hoeveelheid vruchtwater die vrouwen verliezen is heel verschillend. Bij de ene vrouw is het maar een klein beetje, terwijl bij de ander de hele broek of het bed nat is.

Kijk altijd goed naar de kleur van het vruchtwater en geef aan ons door hoe het eruit ziet. Lijkt het op water of is het een beetje roze met eventueel witte vlokjes? Dat is heel normaal. Is het vruchtwater echter geel, groen of bruin, bel ons dan direct op het spoednummer 06-520 008 06 ( je krijgt dan direct de dienstdoende verloskundige van FEMME Verloskundigen Den Haag aan de telefoon). In dat geval kan de baby in het vruchtwater hebben gepoept. Ook als het vruchtwater er bloederig uitziet, moet je direct bellen. Weet je niet zeker of je vliezen gebroken zijn of twijfel je over de kleur van het vruchtwater? Overleg dan met ons en probeer wat vruchtwater op te vangen in een verbandje of bakje.

Ontsluitingsweeën
De eerste uren van de bevalling zijn weeën onregelmatig in frequentie en duur. Deze weeën zorgen voor verweking en verstrijking van de baarmoedermond. Na verloop van tijd worden de weeën steeds pijnlijker en duren ze langer. Wanneer de weeën regelmatig om de drie tot vijf minuten komen en een minuut duren, zijn dit goede weeën die zorgen voor de ontsluiting. Deze weeën zijn pijnlijk en je moet ze wegzuchten of weg puffen. Zoek naar een houding en manier die je zelf prettig vindt. Misschien heb je een goede manier geleerd op een zwangerschapscursus.  

Persweeën

Als je (bijna) volledige ontsluiting hebt, krijg je wat drukgevoel. Dit drukgevoel neemt steeds meer toe en zal overgaan in persdrang. Als je volledige ontsluiting en persdrang hebt, begint het laatste stukje van de bevalling: je mag gaan persen. Wij zoeken samen met jou en je partner een manier om een goede houding en perstechniek te vinden.

Voor meer informatie over hoe bereid je je voor, klik hier

voor meer informatie over hoe ga je om met pijn, klik hier