Telefoon: 070 427 76 66 Spoed: 06 52 000 806
Den Haag

Anticonceptie

Anticonceptie

Er zijn allerlei soorten anticonceptie mogelijk, welke je kiest is afhankelijk van jouw wenswaar jij je prettig bij voelt. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor alle vormen vananticonceptie: condoom, spiraaltje, implanon, pil, nuvaring of prikpil. Geef je welborstvoeding, dan kun je condooms, implanon, prikpil, spiraaltje of een minipil (cerazette)gebruiken. Je kunt ons altijd even bellen of een afspraak maken, zodat we kunnen kijken wat bij jou past.

Een spiraal kan bij ons in de praktijk geplaatst worden. Hiervoor hoef je niet al bekend te zijn binnen onze praktijk: iedereen is welkom!


De ‘gewone’ pil en minipil kunnen wij ook voor je uitschrijven.


Voor het plaatsen

Pijnstillers: Het plaatsen van een spiraal kan iets gevoelig zijn. Daarom adviseren wij je één uur voorafgaand aan het consult 2 paracetamol (totaal 1000mg) of 1 ibuprofen (400mg) in te nemen. Geef je borstvoeding, dan graag alleen (1000 mg) paracetamol innemen.
Zwangerschap: Een spiraal mag alleen geplaatst worden indien je er zeker van bent dat je niet zwanger bent. Mocht je daar twijfels over hebben, doe dan een zwangerschapstest. Vrij in ieder geval veilig tot aan de plaatsing.
SOA’s: Voor het plaatsen van een spiraal willen we er graag zeker van zijn dat er geen infectie in je vagina aanwezig is. SOA’s zoals chlamydia zijn daar een voorbeeld van. Denk je dat je risico hebt gelopen op een geslachtziekte of heb je afwijkende afscheiding (andere geur/kleur), doe dan een SOA-test bij je huisarts of GGD.

Het plaatsen

Het spiraal wordt geplaatst met behulp van een speculum (eendenbek). Na de plaatsing wordt de locatie van het spiraal gecontroleerd doormiddel van een inwendige echo. Het plaatsen van een spiraal geeft kortdurende krampende pijn onder in de buik vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg.
Het is handig om een maandverbandje mee te nemen en een gewone onderbroek of boxershort te dragen. Na het inbrengen van de spiraal kun je wat bloed verliezen.

Na het plaatsen

Blijven de menstruatiekrampen aanhouden, dan kun je pijnstillers gebruiken. Niet iedere vrouw heeft er last van. Je baarmoeder heeft even de tijd nodig om aan het spiraal te wennen. Daardoor kunnen de eerste drie menstruaties heviger en onregelmatiger zijn. Het kan wel 3-6 maanden duren voordat je cyclus aan het spiraal gewend is. Soms kunnen vrouwen last hebben van spotting (tussentijds bloedverlies). De hoeveelheid bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw, maar vermindert vaak geleidelijk tot enkele dagen bloedverlies per maand. Soms blijven de menstruaties helemaal weg, voor de Mirena is dat het geval bij 16% van de vrouwen bij
Kyleena 12%. De eerste maanden kan er een gespannen gevoel in de borsten aanwezig zijn. Meestal verdwijnen deze klachten spoedig.

Omdat de plaatsing van de spiraal direct met een inwendige echo wordt gecontroleerd, is een nacontrole niet nodig, we zullen een belafspraak met je maken. De eerste 6 maanden is er een hele kleine kans dat je baarmoeder het spiraal toch weer uitstoot.

Betaling

Spiraal kopen: Afhankelijk van je verzekering, wordt de Mirena/Kyleena vergoed. De kosten zijn ca. €160,-. Anticonceptie voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er vindt soms wel een vergoeding plaats indien je aanvullend verzekerd bent. Ben je basis verzekerd, neem dan contact op met je verzekering over het bedrag dat jezelf moet betalen.

Plaatsing

Het plaatsen van de spiraal wordt niet altijd door je verzekering vergoed. Als de zorgverzekeraars wel vergoeden dan is dit hetzelfde tarief als bij de huisarts. We zullen rechtstreeks bij je verzekering een declaratie indienen.
Ben je niet verzekerd, dan kost plaatsten van een spiraal € 64,44. Je kunt uitsluitend per pin
betalen. Hiervoor krijg je ook een factuur mee en een bewijs van betaling.


Voor meer informatie zie:

www.anticonceptie.nl

www.deverloskundige.nl/net-bevallen  

www.anticonceptievoorjou.nl

www.thuisarts.nl/anticonceptie